Terug van weggeweest

MINI keert terug naar de 24-uursrace

Na een tien jaar durende pauze zal MINI John Cooper Works opnieuw deelnemen aan de legendarische 24-uursrace op de Nürburgring in 2022. De MINI is ingezet door het privéteam Bulldog Racing en is opgebouwd in Nürburg. De MINI zal mee rijden in de SP3T-klasse. 

De 24-uursrace

Ready, set and go

De 24-uursrace op de Nürburgring wordt beschouwd als de ultieme duurtest voor mens en machine. De 50e editie van de high-speed krachtmeting vindt dit jaar plaats van 26 tot 29 mei op het 25,378 kilometer lange circuit bestaande uit het Grand Prix-circuit en de legendarische Nordschleife van de Nürburgring met een MINI John Cooper Works die strijdt.

Race modificaties

Voor racedoeleinden zijn de volgende wijzigingen aangebracht aan de standaard MINI John Cooper Works die verder gaan dan de SP3T-klassevoorschriften:

  • Er werd een speciaal voor dit model een racekooi geïnstalleerd.
  • De inhoud van de brandstoftank werd vergroot tot 100 liter.
  • Er werden vergaande ingrepen in de aerodynamica gedaan, waaronder een verstelbare achtervleugel, een volledig afgedekte bodemplaat, een achterdiffusor en een frontsplitter.
  • Het gewicht werd consequent verminderd, onder andere door het gebruik van Makrolon ruiten.
  • Er werd een modelspecifieke raceophanging met instelbare uitgaande en ingaande demping gemonteerd.
  • Alle bewegende chassis- en ophangingsonderdelen zijn vervangen door versterkte Uniball-lagers
  • Er werd een pneumatische opvoerinstallatie geïnstalleerd.
  • Het sportuitlaatsysteem is aangepast met een racekatalysator
  • Originele BMW M Performance remcomponenten werden geïnstalleerd.

MINI in de autosport

Pat Moss schreef in 1962 autosportgeschiedenis en behaalde de eerste internationale rallyoverwinning voor MINI tijdens de Tulip Rally. Haar overwinning markeerde het begin van het unieke succesverhaal van de Classic MINI in de rallysport, met 3 algemene overwinningen in de Monte Carlo Rally in 1964 (Paddy Hopkirk), 1965 (Timo Mäkinen) en 1967 (Rauno Aaltonen).

Deze reeks successen omvatte zes algemene overwinningen in de Dakar Rally in 2012 (Leonid Novitskiy), 2013 (Stéphane Peterhansel), 2014 (Nani Roma), 2015 (Nasser Al-Attiyah), 2020 (Carlos Sainz Sr.) en 2021 (Stéphane Peterhansel) .

De MINI John Cooper Works racewagen "Made in Nürburg" is een eerbetoon aan de racetraditie van het merk MINI in de klassieke kleurstelling van de racewagens uit de jaren 60 in rood/wit.