Big Love for the planet

Een roadtrip naar duurzaamheid

Bij Renova is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Wij hebben maatschappelijk verantwoord en duurzaam handelen in onze bedrijfsvoering verankerd.

Renova is sinds 18 oktober een officieel Erkend Duurzaam Dealerbedrijf. Het certificaat Erkend Duurzaam wordt uitgereikt door IvDM en is het bewijs dat Renova in alle facetten van de bedrijfsvoering duurzame verbeteringen heeft doorgevoerd. Het IvDM is in 2008 als stichting opgericht door vier grote brancheverenigingen: BOVAG, FOCWA, RAI Vereniging en Stiba en adviseert mobiliteitsbedrijven op het gebied van duurzaamheid.

De Erkend Duurzaam certificering, dat deel uitmaakt van de verduurzamingsstrategie van BMW Nederland, is het grootste duurzaamheidskeurmerk in de mobiliteitsbranche.

Door en door duurzaam

Op het gebied van duurzaamheid accepteert MINI geen compromissen. Zo willen ze dat alle MINI's vanaf 2030 volledig elektrisch zijn. In 2020 zijn er ongeveer 193.000 elektrische auto’s afgeleverd, waarmee er in totaal al bijna 700.000 EV’s op de weg zijn gebracht. 

Inmiddels zijn we 60 jaar verder, maar is MINI nog steeds niet klaar met het ‘groener’ maken van de modellen. Dagelijks wordt er streng gecontroleerd op het naleven van de principes van de duurzaamheidsstrategie:

  1. Reduceren van CO2 emissie
  2. Een veilige en transparante toeleveringsketen
  3. Een grondstoffen besparende, circulaire economie
  4. Nieuwe invulling geven aan stedelijke mobiliteit

Samen gaan we voor een duurzame toekomst

Duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op elektrisch rijden of afvalscheiding, wij kijken op een holistische manier naar duurzaamheid. Bij Renova zie je dit bijvoorbeeld terug in het materiaalgebruik, aandacht voor het welzijn van de medewerkers en het samenwerken met goede doelen.

Materialen vormen een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Daarom maken onze afdelingen gebruik van duurzame materialen. Denk aan volledig papieren bekers i.p.v. plastic bekers, duurzame manier van olie afvoer en het versturen van digitale facturen i.p.v. traditionele papieren facturen. We zijn altijd bezig met het kijken naar nieuwe mogelijkheden om het gebruik van materiaal te beperken of te reduceren of gebruik te maken van milieuvriendelijke vervangers.

Onze nieuwbouwvestiging in Tilburg is koploper als het gaat om duurzaamheid. Het nieuwe pand wordt duurzaam gebouwd. Zo bestaat een deel van de buitengevel uit houten panelen en natuurlijk isolatiemateriaal. Deze is afgewerkt met een voornamelijk uit zand bestaande stuclaag, waardoor deze wand uitermate goed isoleert.

Verder maakt deze locatie gebruik van LED verlichting, warmtepompen en dik glas. Doordat LED verlichting langer meegaat en minder energie verbruikt dan traditionele verlichting, heeft dit een positief effect op het milieu. Deze verbeteringen zorgen voor minder CO2 uitstoot. Al onze showrooms beschikken over groene stroom en gaan zuinig om met energie.

Wij verkopen alleen nog maar stille en zuinige banden. De gebruikte banden worden op een milieuvriendelijke wijze afgevoerd. Datzelfde geldt voor de smeermiddelen en andere onbruikbare materialen. Onze leveranciers kiezen we op basis van gemeenschappelijke normen en waarden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om duurzaamheid naar een nieuw niveau te tillen, nemen we gunstige inkoopvoorwaarden mee in onze overweging waarbij MVO getoetst en gestimuleerd wordt.

Onze afval en bedrijfskleding verzamelen we in verschillende containers en worden op de juiste manier gescheiden en op een duurzame manier afgevoerd. Delen van de bedrijfskleding wordt gerecycled voor de productie van nieuwe kleding.

Duurzaam rijden begint bij Renova

MINI Electric

De volledig elektrische MINI is in alle opzichten een originele iconische MINI, maar met een aandrijving voor de wegen van morgen. Hij combineert een legendarisch go-kart gevoel, onderscheidend design en premium kwaliteit met emissievrij rijden. 

MINI Countryman Plug-in Hybride

De MINI Countryman Plug-In Hybride is anders dan alle andere hybride SUV’s. Hij is namelijk perfect voor als je graag binnen de lijnen rijdt, maar ook af en toe buiten de gebaande paden gaat. En natuurlijk, zoals je van MINI gewend bent, uitgerust met innovatieve features, stoer design en dat iconische go-kart gevoel.

Met deze tips word je een duurzame MINI eigenaar

Hoe kunnen automobilisten het milieu helpen? Wanneer kwam je voor het eerst op het idee dat je op een andere manier zou kunnen rijden en met je auto zou kunnen omgaan? Met deze tips maak je je gedrag milieuvriendelijker.

Jouw MINI is er om mobiliteit te bieden, het is geen opslagplaats. Probeer zo min mogelijk onnodige bagage in jouw Big Love te laten liggen. Neem alleen mee wat je nodig hebt. Zo word je MINI minder zwaar belast, wat uiteindelijk het verbruik ten goede komt.

Bij een stoplicht kan je beter niet laat en hard afremmen. Probeer in plaats daarvan uit te rollen en rustig snelheid te verminderen. Daardoor is het licht misschien zelfs alweer groen tegen de tijd dat je er bent. Dan hoef je niet meer te accelereren vanuit stilstand, wat veel brandstof of energie bespaart. Als stoppen onvermijdelijk is en je langere tijd stil moet staan, kan je de motor beter uitschakelen dan deze te laten draaien.

Van een goed audiosysteem tot de airconditioning: de meeste elektronica in de auto verbruikt energie. Zo kan het zuiniger zijn om de ramen een stukje te openen dan om de airco aan te zetten.

Het is een kleinigheid, maar het helpt wel: tank de auto vol op de koele momenten van de dag. De dampen die tijdens het tanken vrijkomen worden door het zonlicht namelijk omgezet in ozon. Als je ’s avonds tankt, zijn de dampen voor zonsopkomst al verdreven.

Waarschijnlijk weet je al dat je gebruikte materialen niet zomaar weg moet gooien. Daarom verzamelen wij na een onderhoudsbeurt zaken als het oliefilter, antivries of oude olie in en brengen we deze naar speciale inzamelpunten. Doe je zelf het onderhoud aan jouw MINI, breng deze spullen dan zelf naar een inzamelpunt. Zo komen deze stoffen niet in het milieu terecht, maar worden ze gerecycled tot nieuwe producten.

Duurzame Editions

MINI Strip

Duurzaam design met een twist van Paul Smith

MINI onthult de MINI STRIP: een custom-made one-off auto die de schijnwerpers richt op een innovatieve benadering van het thema duurzaamheid in de automobielindustrie. De MINI STRIP is in samenwerking met de gerenommeerde Britse modeontwerper Paul Smith ontwikkeld.

De MINI STRIP heeft 'Eenvoud, Transparantie, Duurzaamheid' als overkoepelende thema’s, waarmee het model inspirerende ideeën toont voor een duurzamere methode van autodesign. Zoals de naam al doet vermoeden, begon het proces met het volledig strippen van een driedeurs MINI Electric. Alleen de elementen die Paul Smith absoluut noodzakelijk vond in zijn ontwerp, zijn gebleven. Maar wel op een duurzame manier.

MINI Vision urbanaut

Bij MINI vinden we het onze verantwoordelijkheid om de unieke eigenschappen van ons merk te behouden en te ontwikkelen voor de komende jaren en daarna,” zegt Bernd Körber, Head of MINI. “Met onze ogen op de toekomst gericht hebben we een idee ontwikkeld, de MINI Vision Urbanaut, die laat zien hoe we de kenmerken van MINI op een echte MINI manier kunnen meenemen naar de toekomst van mobiliteit. Bijvoorbeeld zoals hier, met een focus op Clever Use of Space. Het creëert nieuwe mogelijkheden voor de gebruiker, om zijn persoonlijke ruimte mee te nemen naar de auto en een eigen oase te creëren in de stad. De MINI Vision Urbanaut laat zien hoe het Clever Use of Space van MINI een antwoord kan bieden op de behoeften van toekomstige steden en levensstijlen.”

MINI Recharged

Een icoon opnieuw uitgevonden

De Britse designer Paul Smith helpt mee om zijn eigen ontworpen klassieke Mini Paul Smith Edition uit 1998 nieuw leven in te blazen. De auto maakt deel uit van het MINI Recharged project, waarbij traditie en baanbrekende, moderne technieken elkaar ontmoeten. In dit geval krijgt de unieke originele Mini van de iconische designer namelijk een elektromotor. 

“We hebben een auto uit de jaren 90 weer volledig relevant gemaakt voor vandaag,” zo omschrijft de ontwerper het. “Ideeën zijn nooit het probleem, je vindt ze overal. De uitdaging is om ze te implementeren. Hier is dat gelukt. Een droom is uitgekomen,” zegt hij. De ingenieurs van ‘Recharged Heritage Limited’ zijn medeverantwoordelijk voor het verwezenlijken van Smith’s droom. De nieuwe MINI partner bouwde de Mini om tot een emissievrije auto door er een 72-kilowatt elektromotor in te plaatsen.

8 FEITEN VOOR DE TOEKOMST

Zonder duurzame productie is er geen milieuvriendelijke mobiliteit mogelijk. Daarom zoekt MINI altijd naar manieren om maximale duurzaamheid te bereiken bij het winnen van grondstoffen en in de fabrieken.

99% is het gemiddelde recyclingpercentage bij een autofabriek van BMW Group.

BMW Group produceert bijna 2,5 miljoen auto’s per jaar. Dat zorgt ook voor afval, zo’n 780.000 ton. Dat is inclusief verpakkingsmaterialen van onderdelen, staalresten en bekledingsresten. Tussen deze restmaterialen zitten dus nog waardevolle grondstoffen. Daarom wordt nu al gemiddeld 99% van al het afval van een autofabriek van BMW Group gerecycled. Met dit recyclingpercentage legt MINI al bij de productie de basis voor duurzame auto’s.

Tot 40% gerecyclede metalen.

BMW Group, waar MINI toe behoort, maakt al bij veel zaken gebruik van wat ‘secundaire grondstoffen’ worden genoemd. Bij kunststof componenten is het aandeel gerecyclede kunststoffen bijvoorbeeld 15%. Het doel is om dit op de middellange termijn te laten groeien tot 25%. Op het gebied van metalen is BMW Group al verder. Bij gegoten aluminiumdelen is het aandeel gerecycled materiaal bijvoorbeeld 40%.

18 LNG vrachtwagens zorgen voor milieubewuste logistiek.

Wat er zo bijzonder is aan deze vrachtwagens? Ze rijden op LNG (Liquefied Natural Gas, vloeibaar aardgas). Daarmee hebben ze een indrukwekkende invloed op het tegengaan van klimaatverandering.

 

Zo veel mogelijk grondstoffen met duurzame herkomst.

Het doel van BMW Group is duidelijk – 100% van grondstoffen als lithium en kobalt moet een duurzame herkomst hebben, inclusief sociale standaarden. Daarom haalt BMW Group het lithium en kobalt voor zijn accu’s sinds 2020 uit Australië en Marokko. De mijnen in die landen voldoen namelijk aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden.

Nul diepzee mineralen.

Voor MINI betekent dit dat we uit voorzorg geen mineralen uit de diepzee gebruiken en dat we diepzeemijnbouw ook niet financieren.

 

11.500 zonnepanelen voor 100% groene energie.

Het zonnepark heeft een oppervlakte van 20.000 m2 en levert daarmee 100% van de energie voor de fabriek. Dat is goed nieuws voor het klimaat: dit eigen zonnepark verlaagt de CO2-uitstoot van de MINI fabriek in Oxford met 1.500 ton per jaar.

41% minder energieverbruik.

Bij de MINI fabriek in Swindon, Engeland, speelt ook het dak een belangrijke rol. Het platte dak, met een oppervlakte van 8.000 m2, wordt gebruikt om regenwater op te vangen. Dit water wordt vervolgens gebruikt voor de schoonmaak, het watergeven van groen en het doorspoelen van de toiletten. Ook dit draagt weer bij aan meer duurzaamheid in de auto-industrie.

Focus op duurzame materialen.

De MINI Lifestyle Collection combineert al lange tijd buitengewoon design met duurzame materialen. De MINI Bracenet Keyring zorgt er niet alleen voor dat je je autosleutels niet verliest, maar is ook gemaakt van gerecyclede visnetten. Dat zijn visnetten die per ongeluk of expres zijn losgeraakt en daardoor los in de oceanen drijven en zo een gevaar vormen voor veel diersoorten.

WIJ AANVAARDEN ALLEEN BEDRIJVEN DIE KOBALT WINNEN UIT MIJNEN WAAR DE WERKNEMERS WORDEN BESCHERMD
Claudia Becker, Sustainable Purchasing Expert - BMW Group